Home » Smykkets historie

Smykkets historie

Smykker er pyntegjenstander som utelukkende brukes for syns skyld. De er dekorative og bæres direkte på kroppen eller utenpå klærne. Smykkene finnes i en mengde variasjoner som brosjer, ringer, øredobber, halskjeder og armbånd.

Smykker kan bestå av edelstener, gull, sølv, perler, stener, plastikk eller metaller. Edelstener er mineraler som poleres og er svært mye brukt i smykker. Disse er oftest harde, men du finner også mykere varianter som kalles halvedelstener eller smykkestener.

Produksjonsmetoder og betydning

Produksjonsmetoder og materialer som brukes til smykker er svært allsidige, og ornamenter av blomster er ofte en gjenganger. Felles for alle smykker er at de skal være vakre. De er blitt båret av kvinner og menn siden tidenes morgen som dekorasjon, emblem og symboler, og smykkenes utseende og art avhenger av kulturen de stammer fra. De eldste smykkene som noen gang er funnet sies å stamme fra Nassarius, datert ca. 100.000 år tilbake i tid.

Smykker og juveler i historien har ofte blitt brukt som statussymbol, som definisjon av sosial rang og i forbindelse med magiske ritualer som ved påkallelse av guder og ånder. Om man tar en titt på smykkene fra indianerstammene i Amerika ble smykkene brukt som kommunikasjon isteden for skriftspråk. Indianerstammer fortsetter å utvikle sin distinkte estetikk og bærer videre den dag i dag dypt forankrede tradisjoner.

Fra steinalderen finner man smykker av ben, dyretenner, skjell og steiner. Egypt var tidligst ute, minst 2000 år f.Kr hadde dette landet et rikt vell av skimrende metaller og edelstener som de pyntet seg med både i hverdagen og ved høytider og ritualer. Hvilke smykker man bar og hvem som fikk bære de var avhengig av ens rangsbetegnelse og sosiale status.

I Norden ser man smykkenes oppkomst først under bronsealderen, og sammen med tekstilkunsten ble smykkene en del av folkedraktene. Her finner vi en mengde varianter av spenner, hekter og nåler som ble brukt utenpå klær.

Siden slutten av 1800-tallet har norske gullsmeder jobbet med så kalte filigransmykker. Filigransmykker er en delikat og nesten virtuos form for metallarbeid. Smykkene lages av svært tynne tråder og kuler som loddes og vris fast i hverandre. Resultatet er lekre og intrikate smykker.

Smykker i dag

De fleste smykker vi ser i dag fortsetter med et mer eller mindre tradisjonsbundet uttrykk, men det finnes også en mengde variabler og teknikker som man benytte seg av. Materialer som tradisjonelt har vært dyre å fremstille blir erstattet av lignende billigere varianter. Dette har moteverdenen omfavnet og skapt smykketrender som raskt skifter retning. Edle metaller har hatt en radikal prisstigning i moderne tid og som en konsekvens av dette har smykkeprodusenter over hele verden tatt i bruk andre type materialer – som også har tatt smykkekunsten i nye og interessante retninger.

Smykker produseres på både hobbybasis og som profesjonelt virke. I den vestlige delen av verden er smykker dekorasjon som vanligvis ikke representerer noe annet enn akkurat dette. Selv om alt vi har på oss gir en indikasjon på sosial tilhørighet og status, er ikke smykkene brukt til dette formålet i samme utstrekning som eksempelvis i oldtidens Roma.